Parterapi begynder at blive mere udbredt, og generelt har de danske par mistet frygten for at søge hjælp til forholdet. Mange har gode erfaringer, og da skilsmisseprocenten har været nedadgående hvert år siden 2016, kan der måske være en sammenhæng.
Parterapi kan potentielt være nøglen til et godt forhold, da interne problemer i parforholdet ofte kan løses med dialog og øvelser. Men hvem er det egentlig, der søger om terapi, og hvordan kan man finde en god terapeut?
Problemer bør løses i tide
Meget tyder på, at de par, som formår at løse deres stridigheder, når de opstår, har langt bedre chancer for at blive sammen.
Omvendt er der par, som simpelthen undgår konfrontationer og dialog, hvilket ofte resulterer i mindre balance og større skænderier hen af vejen.
Parterapeuter i alle dele af landet oplever stor succes for tiden: Det skyldes nemlig, at danskerne er blevet bedre til at opsøge hjælp til at løse deres problemer. Og det gælder også par. En aktiv indsats er typisk det, der skal til, og en parterapeut kan hjælpe med at løse problemerne i parforholdet via dialog og gode råd.
Parterapi er i dag for alle
Tidligere blev parterapi set som en slags ‘sidste udvej’. Det var noget, som et par ville overveje, når alt allerede var faldet fra hinanden – for eksempel efter utroskab, store løgne eller når tilliden bare ikke længere var på plads.
Den slags kan parterapeuter stadig hjælpe med, men der er sket en åbning i parrenes mentalitet. I dag er det ikke kun par med kæmpe problemer, som søger hjælp hos en terapeut: Det er også par, som ganske enkelt vil være på forkant med problemerne, og som ønsker stabilitet fra start. Der er ikke længere noget tabu, når det gælder parterapi.
Det ses ikke længere som udelukkende en sidste udvej, men nu også som en vej til balance og stabilitet i hverdagen – både for par, som har trivselsproblemer, men også for de par, som har det helt glimrende med hinanden, og som bare godt kan lide at få talt ud engang om måneden. Man kan endda sige, at det er blevet lidt moderne at søge hjælp til parforholdet, da det giver signalement om seriøsitet, og at begge parter er villige til at investere i forholdets velvære.
Parterapi er altså kommet for at blive. Og da der ikke er nogle begrænsninger for, hvem der kan komme i gang med parterapi, er det formentligt et område, som vil fortsætte med at få mere relevans som årene skrider frem. Vi ved i hvert fald, at danskerne er blevet mere seriøse omkring deres forhold. Det, at der ikke længere er noget tabu omkring at gå til parterapi, har måske indflydelse på den faldende rate for skilsmisser i Danmark over de seneste år.
Sådan finder I jeres parterapeut
Første skridt er typisk at tale med partneren; dernæst at finde en god terapeut.
Det er langt nemmere at finde en parterapeut i København end i resten af landet. I København er der flere anerkendte terapeuter som er rigtigt gode til at kommunikere. Holger fra Bevidsthed.org er en af de førende eksperter i parterapi. Han kalder selv parterapi for både akut førstehjælp til en krise i forholdet, men også som en langtidsinvestering til det, der formentligt bliver dit livs vigtigste relation. Der er altså åbent for alle. Læs mere her, hvis du netop leder efter parterapi i København. Det er nemlig oplagt at få hjælp fra en af de førende eksperter på området.
For alle, som bor i Hovedstadsområdet, er det altså intet problem at finde en terapeut: Der er mange gode parterapeuter i København, som er yderst professionelle, og som kan udrede problemerne i forholdet.
Men hvad med resten af landet?
I de øvrige storbyer som Aarhus, Odense og Aalborg er det også muligt at finde flere dygtige terapeuter.
Når vi kommer lidt udenfor, så begynder det dog at blive lidt svært. Derfor kan det være oplagt at søge alternative former for parterapi. Det kan fx være i form af terapi via videochat, hvilket er blevet ret populært. Det åbner op for, at man uanset bopæl kan søge terapi hos parterapeuter, som befinder sig i en helt anden del af landet. Samtidig er der terapeuter, som har kurser oppe på nettet – igen er Holger fra Bevidsthed.org et godt eksempel, da han tilbyder kurset “Verdens bedste parforhold”, som er gratis, og som I får tilsendt på e-mail.
Det har altså aldrig været lettere at få hjælp til forholdet – uanset hvor I bor. Og det er formentligt også en grund til, at flere og flere danskere vælger at begynde til parterapi.
Parterapi uden for romantiske forhold
Selvom parterapi oftest er for to mennesker, der er i et romantisk forhold med hinanden, så kan det faktisk også være en mulighed for ikke-romantiske forhold.
Det er der flere eksempler på: I stigende grad er der for eksempel skilte par, som stadig går til terapi sammen. Det kan blandt andet være for at sikre en god dialog og en god rutine, hvis de har børn sammen, og ønsker den rette balance for børnene, selvom forholdet er overstået.
Men parterapi kan også være for de tætte venner, som måske ikke har romantiske følelser, men som stadig holder meget af hinanden. Mange parterapeuter specialiserer sig i øvrigt ret bredt, hvilket betyder, at de også kan hjælpe med andre familierelationer. For eksempel mellem søskende, som har indbyrdes problemer, og som ønsker dem løst.
Der er rigtigt mange muligheder – og parterapi er i dag en service, der henvender sig til rigtigt mange mennesker. Parterapi kan nemt vise sig at være nøglen til et godt formål, da det giver mulighed for dialog og mere investering i parforholdet.